Öğretmenler ne zaman yeşil pasaport (hususi) alır?

Öğretmenler yeşil pasaportu ne zaman alır? Pasaport Kanunu Madde 14 : Hususi damgalı pasaportlar (Yeşil Pasaportlar) ;

Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine verilir.

Ayrıca bu dererecelerdeyken emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da yeşil pasaport (hususi pasaport) verilir.

Öğretmenler açısından değerlendirmek gerekirse; öğretmenler ilgili pasaport kanununa göre 1, 2 ve 3. derece kadrolarda görev yaptığı anda yeşil pasaport alabilir. 3/1 olmak için ise ortalama 10-15 yıl Öğretmenlik yapmak gerekir.

2024 BÜYÜK AVRUPA TURU 2024 BÜYÜK AVRUPA TURU

Aile Sebebiyle Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil Pasaport sahibiyseniz sizin sayenizde bazı aile bireyleri de Yeşil pasaport hakkından yararlanabiliyor. Bunlar:

– Eşiniz,
– 18 yaş altı çocuklarınız,
– 25 yaşın altındaki, hak sahibi ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, sigortalı iş sahibi olmayan (öğrenim nedeniyle yapılan kısa süreli stajlarda sigortalı olmak sayılmıyor) ve öğrenimine devam eden (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklarınız veya,
– Yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarını eğer sizinle  ikamet ediyor, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan faydalanabiliyor. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekmekte.

Eşler için şartlar

Eşi dolayısıyla yeşil pasaport alma hakkına sahip kişiler, eşlerinin halihazırda hiç pasaportu olmasa bile kendilerine yeşil pasaport çıkarabilirler.

Çocuklar için şartlar

Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.

Yeşil Pasaport Ne Kadar Süreliğine Verilir?

Yeşil Pasaportun süresi, bağlı olduğunuz kurumdaki amirinizin başvurusu ile en az 6 ay en fazla 5 yıl olmak üzere İçişleri Bakanlığınca belirleniyor. Not: Mayıs 2022 itibari ile 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla çıktı.

YEŞİL PASAPORTUN AVANTAJLARI

Yeşil pasaportun iki avantajı var:

1-) Pasaport harcından muaftır. Bordo pasaportlular defter bedeli ve pasaport harcı olmak üzere 2 farklı ücret öderler. Yeşil pasaport çıkaranların tek ödemesi gereken bedel 501 TL’lik defter bedelidir. (2023 yılı için.)
2-) Bazı ülkelere vizesiz giriş yapabilmekBordo pasaportla vizesiz girilebilen ülke sayısı 102 iken, yeşil pasaportun 160’tır. Bordo pasaportluların vizesiz gidemediği Schengen ülkelerine yeşil pasaport sahipleri vizesiz gidebilirler. Vize ücretleri şu an 180-200 euro civarı. 

Yeşil (hususi) pasaport ile vizesiz gidilebilen Avrupa Ülkeleri

  1. Almanya

  2. Andorra

  3. Arnavutluk

  4. Avusturya

  5. Belçika

  6. Belarus/Beyaz Rusya

  7. Bosna Hersek

  8. Bulgaristan

  9. Çek Cumhuriyeti

  10. Danimarka

  11. Estonya

  12. Finlandiya

  13. Fransa

  14. Hollanda

  15. Hırvatistan

  16. İspanya

  17. İsveç

  18. İsviçre

  19. İtalya

  20. İzlanda

  21. Karadağ

  22. KKTC

  23. Kosova

  24. Letonya

  25. Lihtenştayn

  26. Litvanya

  27. Lüksemburg

  28. Macaristan

  29. Malta

  30. Makedonya

  31. Moldova

  32. Monako

  33. Norveç

  34. Polonya

  35. Portekiz

  36. Romanya

  37. San Marino

  38. Sırbistan

  39. Slovakya

  40. Slovenya

  41. Yunanistan

  42. Ukrayna

Öğretmenler yeşil pasaport için nereye başvurmalı?

Hususi Damgalı (yeşil) Pasaportlar: Talep edenin mensup bulunduğu makamın yetkili amirinin başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığınca verilir, Bu nev’i pasaportlar aynı şart dahilinde İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de verilebilir. Öğretmenler ve öğretmen emeklileri yeşil pasaport için İlçe Milli Eğitim/İl Milli Eğitim Müdürlüklerine dilekçe ile başvurarak işlemleri başlatabilir.

HUSUSİ DAMGALI(YEŞİL) PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAK VE İŞLEMLER

A-  ÇALIŞANLAR

1.     Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu (düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerliliği olan)

2.     Başvuru formunu bilgisayar ortamında önlü arkalı doldurarak 2 suret çıktı alınması.

3.     T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,

4.     Pasaport hak sahibi ile alacak kişilerin kimlik fotokopileri,

5.   18 yaşından büyük (kız-erkek) öğrenci için öğrenci belgesi (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

6.     Engelli ergin çocuklar için "Sağlık Kurulu Raporu"

7.     18-25 yaş arası kız ve erkek olan öğrenciler Hususi Damgalı Pasaport alabilir.

8.    Bu belgelerle birlikte bağlı bulundukları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat edilecek.

9.    Başvuru formu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kontrol edilip 1 tanesinin arkası sadece görevli tarafından isim soyisim ile paraflanacak ve onaylı Hizmet Cetveli eklenecek.

Öğretmenler Gezi Kulübü Turlarına Nasıl Katılabilirim? Sorularımı nasıl sorabilirim? Öğretmenler Gezi Kulübü Turlarına Nasıl Katılabilirim? Sorularımı nasıl sorabilirim?

10.   Yukarda belirtilen belgeler tamamlandıktan sonra, evraklarla İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz Pasaport Birimine hak sahibinin bizzat gelmesi gereklidir.

11.    Yabancı eş Hususi Damgalı Pasaport alamaz.

12.    Evlenmiş ya da boşanmış kişilerin kuruma ibraz ettikleri kimlik ile diğer belgelerinde isim soyisim uyuşmazlığı olması halinde başvurular onaylanmayacaktır. Nüfus Müdürlüğünden güncellemeleri yaptırarak güncel belgeler ile birime yeniden müracaat ediniz.

13.     Başvurular bizzat yapılacaktır.

2023 KASIM BÜYÜK İTALYA TURU 2023 KASIM BÜYÜK İTALYA TURU

Editör: Öğretmenler Gezi Kulübü